Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Kratak opis

 

Zanimanje pomoćni kuhar i slastičar – TES namijenjeno je učenicima koji imaju teškoća u razvoju i koji su osnovnu školu završili po prilagođenom programu.

Obrazovni program traje tri godine.

Prva godina školovanja

 

Učenici u prvoj godini školovanja, na početku školske godine, moraju proći zaštitu na radu kako bi na siguran način mogli obavljati svoju praktičnu nastavu. Po završetku predavanja i polaganja zaštite na radu kreću sa teorijskim i praktičnim dijelom iz kuharstva.

U prvoj godini uče kako pravilno držati nož te kako pravilno očistiti i oblikovati namirnice.

Prolaze kroz osnove priprema osnova jela (juhe, umaci, temeljci, zaprške…).

Osim osnova jela, uče i o toplim i hladnim predjelima.

Druga i treća godina školovanja

 

U drugoj i trećoj godini svoga školovanja proširuju i produbljuju svoja znanja koja su stekli u prvoj godini te rade opširnija i kompliciranija jela.

Poželjne vještine

 

Poželjne vještine pomoćnog kuhara i slastičara su dobar vid, spretnost ruku i prstiju, dobra opća tjelesna spretnost, razvijenost osjetila mirisa i okusa, smisao za oblikovanje, urednost i čistoća.

Što se tiče psihičke zahtjevnosti, ističe se spremnost na izvršavanje rada prema uputama, motivacija za zanimanje, želja za učenjem, predanost poslu, samokontrola i etičnost.

Skip to content