Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Terenska nastava za konobare

„Dana 3. listopada 2025. učenici su imali priliku sudjelovati u terenskoj nastavi koja je započela posjetom poznatoj vinariji Krauthaker. Na samom dolasku dočekao ih je sommelier Ivan Štefanac, koji im je na vrlo zanimljiv i pristupačan način približio svijet vina. Kroz njegovo predstavljanje učenici su saznali više o povijesti i tradiciji vinarije, posebnostima vinograda na obroncima Papuka te o važnosti sorte graševine, po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat.

Učenici su imali priliku upoznati i osnovne pojmove iz sommelierstva – što znači postupak Sur lie, kako se prepoznaju osnovne arome vina, što su tanini te na koji način pravilno pristupiti degustaciji vina koristeći osjetila vida, mirisa i okusa. Na praktičnim primjerima pokazano im je kako se vino opisuje, što znači kada se vino naziva „laganim“, „lepršavim“, „sočnim“ ili „snažnim“, te koja je uloga sommeliera u ugostiteljstvu i turizmu.

Nakon obilaska vinarije, učenici su posjetili nastavnu bazu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Podgorju. Ondje su upoznali primjer dobre prakse povezivanja turizma, gastronomije i ruralnog razvoja. Naučili su kako fakultetska baza služi ne samo studentima, nego i lokalnoj zajednici kao prostor istraživanja, edukacije i razvoja novih projekata vezanih uz turizam i poljoprivredu.

Učenici su na ovom putovanju bili u pratnji svojih nastavnika i stručnih djelatnika škole: stručnih nastavnika Stjepana Mandića i Nikole Piškulića, pedagoginje Marije Grgić te psihologinje Majde Johe, koji su svojom podrškom i vodstvom dodatno obogatili iskustvo učenika.

Ova terenska nastava pružila je učenicima ne samo novo znanje, nego i iskustvo iz prve ruke o tome kako se teorijska znanja mogu povezati s praksom. Učenici su se uvjerili da su vinarstvo, turizam i ruralni razvoj usko povezani te da upravo njihova sinergija čini osnovu održivog razvoja kontinentalne Hrvatske.“

Nikola Piškulić, stručni nastavnik

Skip to content