Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Izložba „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“, 29. rujna 2025., (Zagreb, NSK)

„Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, dana 29. rujna 2025. godine u prostoru Nacionalne sveučilišne knjižnice održana je izložba učeničkih radova „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Navedena Izložba jedna je od aktivnosti koja doprinosi ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, koja kaže da je potrebno prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.

Zadnji službeni podaci govore da se u RH godišnje baci preko 286.000 tona hrane, od čega veliki dio nastaje u kućanstvima. Stoga je potrebno uložiti dodatne napore, i to upravo na smanjenju otpada u kućanstvima.

Izložba je organizirana kroz sedam sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju potrošače o problematici otpada od hrane u kućanstvu, školi, kupovini, restoranu, …

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška je petu godinu sudjelovala na izložbi u sekciji br. 6 – otpad od hrane u kupovini – planiranje.

Učenici su svojim radovima nastojali osvijestiti posjetitelje o ponašanju i navikama u kupovini koje dovode do rizika od nastajanja otpada od hrane savjetima kako pametno kupovati, a da se pritom spriječi nastajanje otpada od hrane.

Ključne poruke koje su učenice 3.P razreda (zanimanje prodavač) Ana Oršulić i Tea Štivičić, pod vodstvom mentorice Kristine Brkić, prenijele posjetiteljima:

  • planiranje je ključno za izbjegavanje otpada od hrane
  • prije kupovine treba sastaviti popis za kupovinu nakon pregleda zaliha u kući
  • u kupovinu ne treba ići gladan,
  • ne kupovati proizvode na akcijama 2+l ili XXL pakiranja bez promišljanja,
  • treba čitati rokove trajanja na deklaraciji
  • kupovati hranu koja je pred istekom roka trajanja ako se može pripremiti isti dan ili sutradan (spašena hrana i ušteđen novac)
  • kako razlikovati rokove „upotrijebiti do“… i „najbolje upotrijebiti do…“

Ova izložba je dio Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2028. godine, čiji je cilj smanjenje otpada od hrane za 30 % do 2028. godine.“

Kristina Brkić

Skip to content